SOSYAL MEDYADA SİYONİST OPERASYON HESAPLARINA DİKKAT
Filistin’de Hamas tarafından başlatılan ‘Aksa Tufanı’ harekatı sonrası Türkiye’de bazı sosyal medya kullanıcıları, İsrail’i aklama çabasına girişirken, Siyonist İsrail’in 75 yıldır Filistin’de uyguladığı katliamı görmezden gelerek, sosyal medya üzerinden İsrail’e destek verdi. Uluslararası Dijital Medya ve İletişim Derneği (UDM) Genel Başkanı Fatih Gündüz, savaşın sadece karada ve havada değil sosyal medyadan da sürdürüldüğüne dikkat çekerken, Dijital İletişim Uzmanı Salih Çaktı ise operasyon hesaplarına dikkat çağrısında bulundu.
SAVAŞ KÜRESEL ÇAPTA SOSYAL MEDYADA DA AYNI ŞEKİLDE YAPILMAKTA
Hamas ve İsrail arasında gerçekleşen savaşın sosyal medyada da devam ettiğini belirten Uluslararası Dijital Medya ve İletişim Derneği (UDM) Genel Başkanı Fatih Gündüz, yalan yanlış görüntüler ile algı yönetildiğini belirterek, “İsrail ve Filistin arasında yaşanan savaş, yalnızca karada, havada, şehirlerde geçmiyor. Savaş küresel boyutta sosyal medyada da aynı şekilde yapılmaktadır. Çatışmalara ait olduğu iddia edilen görüntülerin dolaşım platformlarındaki yayılma hızı ve yoğunluğu, dünyanın bugüne kadar bir savaş ile ilgili olarak tecrübe ettiğinin çok ötesinde. Çünkü sosyal medyanın çok kısa sürede yönlendirilebilir, dikkat çekici ve etkili, coğrafi sınır tanımayan yapısının, bunda etkili olduğu çok açıktır” diye konuştu.
SAVAŞIN HAKLI TARAFININ İSRAİL OLDUĞU NOKTASINDA TOPLUM ETKİLENMEK İSTENİYOR
Sosyal medyanın kitleleri etkileme özelliğinin devletler ve yapılar tarafından aktif olarak kullanıldığının altını çizen Gündüz, İsrail ile Filistin arasında ki savaşın sosyal medyada ayrı bir cephe açtığını belirterek, “Yıllardır Siyonist İsrail’in Gazze de insanlara uygulamış olduğu insanlık dışı ambargo gündeme gelmezken, özellikle savaşın sonuçlarını anlatma maksadıyla Türkiye’de ki birçok medyada, eşi ve çocukları esir alınan bir İsrail askerinin konuşması dramatize edilerek yayınlanmaktadır. Bu görüntüler sosyal medya aracılığı ile dünya kamuoyunda gündemine getirilerek, dikkatleri Gazze de yapılan insanlık dışı uygulamalardan kaydırarak, şavaşın haklı tarafının İsrail olduğu noktasında toplum etkilenmek istenmektedir. Ne yazık ki Filistin’de ki direnişin en büyük destekçi olan Türkiye’de bu etki altına sokulmaya çalışılmaktadır” dedi.
İSRAİL DESTEKÇİSİ SOSYAL MEDYA KULLANICILARI BATILI DEVLETLERİN SİLAHI HALİNE GELDİ
Siyonist İsrail’in dijital bir ambargo uyguladığına dikkat çeken Gündüz, bu nedenle saha ile ilgilendirilen gönderilerin tarafsızlığının tartışıldığını belirterek, “Dijital ambargo cephesinde açılan savaşta ilk olarak Siyonist İsrail, İsrail destekçisi olan sosyal medya platformları, yaşanan savaşta Batılı hükümetlerin silahı haline gelmiştir. Bu durum da göstermektedir ki, İsrail’in söylemi hatalı olsa bile, bu söyleme karşı söylem üretildiğinde dijital medya platformları birer yaptırım alanı halini almaktadır. Bu realite, ulusal aktörlere İsrail’in çıkarlarını her zaman İsrail lehinde geliştirmeleri gerektiği yönünde adeta telkinde bulunmaktadır. Siyonizm’i karşısına alan devlet ya da aktörün söylemi küresel ölçekteki kamusal alandan silinmektedir” ifadelerini kullandı.
TRUVA ATI KONSEPTİ İLE YÖNLENDİRME YAPILIYOR
Dünyada gerçekleşen savaşlarda haklı, haksız veya güçlü, güçsüz kavramlarının yerini sosyal medya üzerinden haklılık ve güçlülük savaşının sürdürüldüğüne dikkat çeken Dijital İletişim Uzmanı Salih Çaktı, sosyal medyadan edinilen güce vurgu yaparak, “Truva atı konseptiyle hareket eden ve sizinle aynı yankı odasında yer alan birçok operasyon hesabı devletler tarafından kullanılıyor. Truva atı konsepti sizi ilgi alanınızdan yakalamış ve yüzde 1 veya daha az yönlendirme ve manipüle etmeye yönelik içerik paylaşan hesaplara denir. Örneğin çok sevdiğiniz bir spora veya savunduğunuz bir ideolojiye dair bir sosyal medya hesabı takip ederken bu hesabın arada sırada sizi yönlendirdiğine şahit olabilirsiniz. İsrail ve Filistin arasında devam eden bu savaşta bu Truva atı konseptine çok fazla rastlamaktayız” dedi.
ALINACAK ÖNLEM OPERASYON HESAPLARINA KARŞI UYANIK OLMAK
Sosyal medya üzerinden faaliyet gösteren bu hesapların algı ve fikir değiştirmeye yönelik adımlar attığını belirten Çaktı, özellikle Twitter ve Telegram’da bu faaliyetlerin yaygın olduğunu kaydederek, “Fikirler kelimelere, kelimelere zihinlere etki eder. Farkında olmadan şehit haberini ölüm ile değiştiren bu tip hesaplara karşı dikkatli olmak maalesef yetmiyor. Alınacak en önemli önlem Operasyon hesaplarına karşı uyanık olmak! Herhangi bir şahsa ait olmayan hesapların yaydığı içeriklere dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir habere denk gelirseniz kaynağını sorgulayın. Bir sosyal medya hesabının sizinle aynı dijital argümanlara sahip olması sizin gibi düşündüğü manasına gelmez. Gündemi takip ederken güvendiğiniz kaynaklara yönelin. Sizinle aynı dili konuşan ama sizinle aynı ajandaya sahip olmayan binlerce hesap olabilir bu yüzden sosyal medyaya dikkat etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
MEHMET FAHRİ ÖZKAN
Milli Gazete